مقایسه اصول حاکم بر رفاه اجتماعی از دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج-البلاغه با اقتصاد متعارف
ارسال کننده : جناب آقای رضا رحیمی
سطح فعالیت : مدیر کل
ایمیل : reza.rahimi663[@]gmail.com
تاریخ ارسال : ۱۲ مهر ۱۳۹۶
دفعات بازدید : 875
زبان نوشتاری : فارسی
تعداد صفحه : 130
فرمت فایل : word
حجم فایل : 334kb
قیمت فایل : 50,000 تومان
خرید فایل
امتیاز مثبت : 0
امتیاز منفی : 0

رفاه یکی از مهمترین مسائل اجتماعی در تمام جوامع است . رفاه در یک نگاه جامع عبارت از بهبود سطح معیشتی افراد جامعه میباشد.اصولاً تمام فعالیتهای اقتصادی بشر، به جهت نیل به رفاه انجام میشود. اما آنچه که حائز اهمیت است، این است که تلقی جوامع بر اساس اصول عقیدتی، فرهنگی، اجتماعی و مذهبی و دینی از رفاه متفاوت است . جهانبینی و قضاوتهای ارزشی افراد، تلقی آنها را از مفهوم رفاه مشخص مینماید . لذا به اذعان کلیه جامعهشناسان و اقتصاددانان این مفهوم نسبی است، و هدف تمام نظام اقتصادی را شامل میشود.با این توضیح به جهت اینکه در بستر نظام اسلامی منبع احکام مدیریتی اسلام مشخص بوده و از مهمترین آنها سنت میباشد. به سراغ شیوه اجرایی حضرت علی (ع) در مدیریت اجتماع رفته وسعی شد که اصول حاکم بر اقتصاد رفاه از نهج البلاغه و تمایز آن با اقتصاد متعارف استخراج گرددید.
در این کار پژوهشی با استفاده از روش تحلیلی توصیفی سه اصل حاکم بر اقتصاد متعارف را که عبارتاند از تقارن، مقایسهپذیری و انتقال در نهج البلاغه پیگیری شد. سه اصل نامبرده در رفتار مدیریتی حضرت علی (ع) وجود داشته و به علاوه ایشان تعیین مفهوم عدالت سه اصل دیگر که میتواند موثر بر رفاه افراد باشد را در نهج البلاغه به اصول سابق اضافه کرده است.. این اصول از قبیل آخرت گرایی، دگرگرایی(هم کیشی) و معنویت گرایی میباشند.
واژگان کلیدی: رفاه، جهان بینی و قضاوتهای ارزشی، نظام اسلامی، مفهوم نسبی
1-2-2- اصولی برای محاسبه و برآورد. 5
فصل دوم: ادبیات موضوع و مطالعات پیشین. 9
2 ـ 3. بنیانهای فلسفی اقتصاد رفاه. 11
2 ـ 3 ـ 3. فردگرایی و تحویل گرایی.. 14
2 ـ 4. تاریخچه رفاه اجتماعی.. 16
2 ـ 5. تعریف رفاه اجتماعی.. 19
2 ـ 6. نگرشهای رفاه اجتماعی.. 20
2 ـ 7. مفاهیم مترادف و در ارتباط با رفاه اجتماعی.. 21
2 ـ 8. ابعاد رفاه اجتماعی.. 22
2 ـ 9. اصول رفاه اجتماعی در اقتصاد متعارف... 23
2 ـ 9 ـ 1. مروری بر تاریخچۀ تکامل اقتصاد رفاه. 24
2 ـ 10 ـ 1. مطالعات داخلی.. 32
2 ـ 10 ـ 2. مطالعات خارجی.. 40
2 ـ 11. تمایز تحقیق حاضر با مطالعات گذشته. 43
فصل سوم: اصول رفاه اجتماعی از دیدگاه اقتصاد متعارف... 45
3ـ2ـ3. آزادی فردی ونتایج آن.. 49
3ـ2ـ4. نظرات دانشمندان کلاسیک در باب اقتصاد رفاه. 50
3ـ2ـ4ـ12. نقد مکتب کلاسیک.... 70
3ـ3ـ1. اصول مشترک مکتبهای سوسیالیستی.. 77
3ـ3ـ2ـ2. برنامه ریزی متمرکز. 78
3ـ3ـ3. نقد مکتب سوسیالیسم.. 79
3ـ4. تطابق نظرات اندیشمندان با اصول مطروحه. 80
فصل چهارم: اصول رفاه اجتماعی از دیدگاه حضرت علی و مقایسه آن با اقتصاد متعارف.. 83
4ـ3. قواعد عامه ملزمه کاربردی توسط حاکمان.. 87
4ـ3ـ2. توزیع عادلانه امکانات... 90
4ـ4. اصلهای استخراج شده مازاد از نهج البلاغه. 96
4ـ4ـ1. اصل همکیشی (دگرگرایی). 96
4ـ5. مقایسه نظریات اقتصاد متعارف با نظریات حضرت علی (ع). 113
حضرت علی (ع)، بیشک یکی از بزرگترین شخصیتهای جهان اسلام است. آنچه آن حضرت را بهعنوان یک مبارز اجتماعی ـ سیاسی و یک اندیشمند معرفی میکند، اندیشهها و تفکرات ایشان دربارة عدالت است؛ بهگونهای که در ذهن بسیاری، عدالت و علی (ع) با هم مترادفاند و با یکدیگر درک میشوند و در طول زمامداری خود، معنای عدالت و ابعاد و راهکارهای اجرایی آن را در سه حوزة اقتصاد، سیاست و اجتماع، مشخص کردند و در حافظة تاریخی جامعة ما به یادگار گذاشتند. بديهى است رفاه عمومى جز با توزيع عادلانه و به حق ثروتها و درآمدهاى جامعه تحقق پذير نيست و بدين سان ننگ استضعاف مالى، از دامن جامعه پاك مىگردد.
امام علی(ع) به عنوان یک انسان کامل به موضوعات و مسائل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی پرداخته و چشماندازهای گرانقدر خویش را در دوران حکومت پنج ساله خود - که فصل درخشانی را در تاریخ حکومتهای جهان رقم زده- عرضه کرده است و نهج البلاغه مملو از مباحث نظری و عملی تراویده از اندیشه و سیره آن حضرت در عرصه سیاست و حکومت میباشد.
نهج البلاغه یکی از متون اساسی دینی، حکومتی و زمامداری با رویکردی اسلامی به شمار میرود. بازگشت نظری و عملی به میراث اسلامی - سیاسی از لوازم بالندگی «تفکر و اندیشه » جدید است و عمدهترین زیر بنای این میراث بزرگ، سیره معصومین علیهم السلام بالاخص سیره حکومتی امام علی علیه السلام، که بخش عمده آن در نهج البلاغه آمده، میباشد.
بنابر نقل کتاب الذریعه حدود 170 شرح بر نهج البلاغه نوشته شده است. عمده این آثار در باب سیاست و حکومت بر محور فرمان حضرت امیرعلیه السلام به مالک اشتر نخعی است که تجلی ویژگیها و خصوصیات یک حکومت ایده آل میباشد؛ از جمله این آثار میتوان به کتابهای:
آئین کشور داری از دیدگاه امام علی علیه السلام،
حکمت اصول سیاسی اسلام،
سیاست و مدیریت در نهج البلاغه،
فرمان حکومتی پیرامون مدیریت، اشاره کرد.
با توجه به این که بررسی نهج البلاغه از هر منظری، در قالب یک پژوهش امری غیر ممکن است؛ پژوهش حاضر به منظور «بررسی اصول حاکم بر رفاه اجتماعی از دیدگاه حضرت علی (ع) در نهج البلاغه» انجام گرفته است و در این پژوهش سعی شده است از روش اسنادی بهره گرفته شود و بدین وسیله جای هیچ شک و شبههای باقی نمیماند. شناخت نوع نگاه حضرت به این مقوله، بهویژه در جامعة اسلامی امروز ضروری بهنظر میرسد. به عبارت دیگر، بازگشت معرفتی به ریشههای هویت اصیل اسلامی، دید ما را عمیقتر، و تلاش ما را در نزدیکتر شدن به جامعة آرمانی اسلامی قرین توفیق بیشتر میکند. منش و طریقة عمل ایشان، الگویی مناسب برای دریافت معنا و طریقة صحیح ایجاد رفاه اجتماعی است.
فراهم آوردن رفاه و آسايش و تحقق كفاف در زندگى براى تمامى اقشار اجتماع، از اهداف اساسى حكومت علوى بود كه زمينه ساز تعالى و بالندگى معنوى مىباشد. امام (ع) در حكمتى بليغ در اين باره مىفرمايد:
«من اقتصر على بُلْغَةِ الكَفافِ فقد انتظمَ الراحَة، و تَبوَّأَ خَفْضَ الدَّعَةِ»
هر كس به مقدار نياز اكتفا كند، آسايش و راحتى خود را فراهم آورد و گشايش و آرامش به دست آورد».
امام علی (ع) در حيطه حكومت خود، حداقل نياز معيشتى همگان را تأمين كرد و در راه فقرزدايى و تأمين معيشت گامهاى جدى برداشت. امام (ع) به رفاه عمومى توجهى تام داشت و عمران و آبادى سرزمينها و تأمين شرافتمندانه و كرامت مدارانه مردمان را از اهداف حكومت مىدانست و همچنان كه در عهدنامه مالك آمده است حكومت را از ايجاد تنگنا و در مضيقه اقتصادى گذاشتن افراد بر حذر مىداشت.
این پژوهش با اهداف تببین اصول مشترک ومفترق حاکم بر رفاه بین اقتصاد متعارف ودیدگاه امام علی (ع) وهمچنبن نقش دین وآموزههای آن بر اقتصاد رفاه به نگارش درآمده است.
این پژوهش شامل پنج فصل میباشد، که در فصل اول به کلیات و مفاهیم میپردازد. همچنین مباحثی مانند اهمیت موضوع، فرضیههای تحقیق وروش تحقیق را در بر میگیرد. فصل دوم که ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش میباشد، عناوینی مانند مفهوم رفاه اجتماعی، تاریخچه رفاه اجتماعی و مولفههای رفاه اجتماعی را نیز شامل میشود. فصل سوم که نیز اصول حاکم بر رفاه اجتماعی از دیدگاه اقتصاد متعارف می باشد در فصل چهارم به بیان اصول حاکم بر رفاه اجتماعی از نظر حضرت علی(ع) پرداخته می شود، درآخر فصل پنجم، که فصل پایانی میباشد، شامل نتیجه گیری و پیشنهادات سیاسی میباشد.